Les 4 Verdiepend Coachen

Focussen


4.1 Inleiding

In de jaren ’70 heeft psychotherapeut Eugene Gendlin uitvoerig onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de behandelingen die de cliënten in zijn praktijk ondergingen.

Hij kwam erachter dat cliënten die een lichamelijke ervaring kunnen koppelen aan een (psychisch/mentaal) probleem dat zij ervaren, sneller vooruitgaan in het verhelpen van dit probleem. Wat hij feitelijk doet, is het zelfhelende vermogen van ons lichaam als hulpbron inzetten bij het verhelpen van mentale problemen.

Dit ‘koppelen van een lichamelijke ervaring aan een mentaal probleem’ noemde hij ‘Focussen’ en wordt ook in de coachingspraktijk steeds meer toegepast.


4.2 Wat is de essentie en het doel van Focussen

De essentie van het Focussen is dat als er een verandering of verschuiving plaatsvindt in het lichamelijk ervaren gevoel, het achterliggende mentale probleem ook verandert of verschuift. Dat betekent ook, dat in deze techniek je niet praat over het mentale probleem, maar alleen over het lichaam en dan met name over het lichamelijk ervaren gevoel.

En dat is tegelijkertijd ook het belangrijkste doel van Focussen:

Een verschuiving laten plaatsvinden in het ‘lichamelijk ervaren gevoel’ waardoor:

  • Het (mentale) probleem kleiner wordt of oplost.

  • Het echte achterliggende probleem boven komt. En je hier door een nieuwe focus-sessie aandacht aan kunt schenken.

Wat is nu precies dat ‘lichamelijk ervaren gevoel’? Dat is elk lichamelijk signaal dat je ervaart tijdens het doen van deze oefening. En kan variëren van bijvoorbeeld een klein kriebeltje ergens op je been tot een druk op de borst of als een knellende band in de maagstreek. Alles wat er gebeurt neem je waar en als het vaker terugkeert of blijft, ga je er in deze oefening mee aan de slag. Onthoud hierbij: ‘alles wat aandacht nodig heeft komt altijd boven’. Dus ook als het in het begin wat ‘vaag’, ‘mistig’ of ‘klein’ aanvoelt, besteed er in alle rust aandacht aan. Het lichaam geeft vanzelf aan of dit hét ervaren gevoel is waarmee je verder kunt gaan.

Als je deze oefening vaker doet, zelf of met een cliënt, zal je merken dat het lichamelijk ervaren gevoel snel concreter en duidelijker wordt.


4.3 Punten van aandacht voor Focussen

Nog een paar punten van aandacht voor deze techniek zijn:

  1. Een focus-oefening werkt! Soms is het direct merkbaar, soms is het nog wat onduidelijk. Weet dat een focus-oefening effectief is en altijd werkt. Het kan zijn dat je tot 2 weken na het doen van de oefening verandering of verschuiving ervaart.

  2. Focussen is werken met ons lichaamsbewustzijn. En dus niet met ons mentale bewustzijn. Het analyseren van wat er precies gebeurt, waar het mee te maken heeft en hoe het werkt heeft hierbij weinig waarde. Lichamelijk ‘voelen’ is waardevoller. En net zoals onze intuïtie kan dat lichamelijk voelen onvoorspelbaar en verrassend uitwerken. Sta hier dus voor open.

  3. Als de cliënt tijdens de oefening ‘naar het hoofd gaat’ of op een andere manier uit de oefening schiet, ga dan altijd terug naar het ‘lichamelijk ervaren gevoel’. Want dat is de kapstok in deze oefening.


Focussen kan je op 2 manieren doen:

1. In stilte; cliënt luistert naar jou met de ogen dicht en ervaart alles in stilte. Hooguit 1 of 2 keer vraag je de cliënt om bevestigend te knikken, zodat je weet dat hij/zij toe is aan de volgende stap

2. In gesprek; cliënt luistert naar jou met ogen dicht en vertelt wat hij/zij ervaart.

Beide manieren zijn even effectief. Het is aan jou als coach om uit te vinden wat het beste bij jou past. Bekijk ook de video’s van Eugene Gendlin op YouTube als je wilt zien hoe hij de sessie uitvoert.


Hieronder tref je een audiobestand aan van een Focusoefening in stilte