“If you want to change the world, go home and love your family”.
Moeder Theresa
Hiervoor hebben we stilgestaan bij het waarnemen van sensaties in je lichaam. En ontdekt welke gevoelens van jou of van de ander zijn.
Waarnemen zonder te oordelen of zonder het te willen sturen.
Kijkend naar het familiesysteem begint dit met het accepteren van je ouders, zoals ze zijn. Veranderen begint met de wereld te nemen zoals het is.
Bert Hellinger spreekt van een filosofische houding die hoort bij de fenomenologische benadering. Fenomenologie betekent letterlijk: de verschijnselen laten spreken. Het is een houding van teruggetrokkenheid en bescheidenheid.
Je maakt je ondergeschikt aan het grote geheel, kijkt ernaar zonder het te willen verklaren en stemt van binnenuit toe dat het is, precies zoals het is. Terwijl je tegelijkertijd ook deel bent van het grote geheel. Je staat toe dat alles mogelijk is.
Je werkt vanuit rust en vertrouwen. Je weet waar je bent en wat je aan het doen bent. In Systemisch werk noemen we deze staat ‘Het Lege Midden’.
Dit is de naam die Bert Hellinger er aan gaf. Er zijn vele anderen die soortgelijke dingen op verschillende manieren beschreven hebben. In het boek ‘Rake Vragen’ noemt Siets Bakker het ‘je kwaliteit van aanwezigheid’. Voor de Amerikaanse auteur Heather Plett gaat het om ‘Holding Space’. In de theologie vinden we ook een beschrijving van Het Lege Midden en wel die van ‘windstilte’.
Het gaat steeds over een ruimte maken, een bedding creëren waarin er iets kan gebeuren.
Het gaat over het vermogen om een ander zijn eigen proces te laten doorlopen zonder iets op te willen lossen of zonder de pijn te willen verzachten.