Wanneer je gaat slapen, doorloop je diverse slaapfases. Zo doorloop je altijd eerst de overgang tussen de waak- en slaaptoestand, kom je in de lichte slaap, om vervolgens de diepere slaap, zeer diepe slaap en REM-slaap te ervaren.
Wanneer je gaat slapen, doorloop je diverse slaapfases. Zo doorloop je altijd eerst de overgang tussen de waak- en slaaptoestand, kom je in de lichte slaap, om vervolgens de diepere slaap, zeer diepe slaap en REM-slaap te ervaren.
Fase 1: De doezelfase: overgang tussen de waak- en slaaptoestand
De eerste slaapfase die je doorloopt als je gaat slapen, is de overgang tussen de waak- en slaaptoestand. Op dit moment ben je nog wakker, maar heb je wel moeite om wakker te blijven en val je langzaam in slaap. Ben je eenmaal overgegaan van de waaktoestand naar de slaaptoestand, na ongeveer 3 tot 5 minuten, dan ga je naar de tweede slaapfase.
Fase 2: De lichte slaap
Na de sluimerslaap is het volgende stadium de lichte slaap. Dit stadium duurt het langst. Met ongeveer 30 tot 40 minuten neemt de echte slaap de slaapcyclus voor het grootste gedeelte in beslag. Je slaapt niet vast en kunt gemakkelijk wakker worden. Deze slaapfase heeft veel invloed op je humeur.
Fase 3 en 4: De diepe slaap en de zeer diepe slaap
Slaapfases drie en vier worden vaak als één geheel gezien, omdat je slaap tijdens deze slaapfases ongeveer hetzelfde is. Zo ben je tijdens de vierde fase van de slaapcyclus erg ontspannen, moeilijk wakker te krijgen en je lichaam gaat in de spaarstand. Je temperatuur en je hartslag dalen en je lichaam is bezig met herstelwerkzaamheden. Zo krijgt je immuunsysteem een boost, neemt de productie van groeihormoon toe. Je hersenen zijn wel hard aan het werk: de indrukken van de afgelopen dag worden verwerkt. Dit stadium duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.
Fase 5: De REM-slaap
De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd en is de laatste fase van de slaapcyclus. REM staat voor Rapid Eye Movement. Deze fase speelt een belangrijke rol bij informatieverwerking, geheugen en mentaal herstel. Tijdens deze fase ontstaat er een verlamming van de spieren en zijn je hersenen volop actief, waardoor je allerlei vreemde dromen kan krijgen. In deze fase ben je gemakkelijk te wekken. Word je daadwerkelijk wakker in deze fase dan kun je vaak ook je droom nog herinneren. Omdat je hersenen zo actief zijn tijdens de REM-slaap, draagt deze slaapfase minder goed bij aan je algemene nachtrust. Dit stadium duurt 15 tot 20 minuten en nadat de REM slaap is voltooid, begint je slaapcyclus weer bij fase één, de doezelfase.