Omega 3 en omega 6 zijn essentiële vetzuren. We noemen ze essentieel omdat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en we ze dus uit onze voeding moeten halen. Ze zorgen er onder andere voor dat het membraan van onze cellen soepel blijft. Hierdoor zijn cellen in staat om voedingsstoffen en zuurstof de cel binnen te laten en de afvalstoffen uit te scheiden. Ze spelen dus een belangrijke rol bij onze energie aanmaak. Daarnaast beschermen ze tegen hart- en vaatziekten en is omega 3 een belangrijke bouwstof voor ons brein.
Het grote verschil tussen omega 3 en omega 6 is dat omega 3 ontstekingsremmend werkt en omega 6 ontstekingsbevorderend. Beide heb je hard nodig. Omega 6 jaagt waar nodig de ontsteking aan en omega 3 zorgt ervoor dat de ontsteking weer wordt afgeremd.
Omega 3 vind je vooral in dierlijke voeding. Denk aan vis (makreel, zalm, forel, sardines, kabeljauw en haring) en schelp- en schaaldieren. Daarnaast zit het in aan aantal plantaardige producten zoals lijnzaad, algen en wieren en in mindere mate in walnoten, groene bladgroenten en vlees.
Omega 6 vind je vooral in planten, zaden, granen en noten. Zonnebloemolie is een grote bron van omega 6 in de Westerse wereld, daarnaast zit het in margarine, halvarine, bakboter en vlees, zuivel en eieren uit de bio-industrie.
Verhouding omega 3 en omega 6
Alles draait om balans, zo ook bij de inname van omega 3 en omega 6. Een tekort zorgt voor gezondheidsklachten maar een teveel ook. We hebben omega 3 in verhouding tot omega 6 nodig in de verhouding van (ongeveer) 1:5. Maar we krijgen het vaak binnen in de verhouding tot soms wel 1:20. Een van de redenen is dat in bewerkt voedsel plantaardige olie (zonnebloemolie, maisolie, arachideolie) zit. Dit zorgt ervoor dat in ons lichaam ontstekingen worden aangejaagd die vervolgens niet kunnen worden afgeremd. En dat zorgt onder andere voor laaggradige ontstekingen. Laaggradige ontstekingen voel je niet, maar ze staan aan de basis van vrijwel alle welvaartsziekten. Bovendien blijft ons immuunsysteem actief waardoor we vermoeid raken. Het immuunsysteem is een van de grote energievreters in ons lichaam.
Prostaglandines worden aangemaakt uit omega 3 en 6. Een verkeerde balans tussen deze beide vetzuren veroorzaakt dus een verstoorde aanmaak van prostaglandines.
Het vermijden van bewerkte voeding en wekelijks vette vis op het menu, zorgen voor een betere balans in je lichaam en daarmee je hormoonbalans.